Huolinta- ja logistiikka-alan tulevaisuus rakennetaan yhteistyöllä
14.05.2025 | Kirjoittanut Anna Haakana
Toimiva ja tehokas logistiikka palvelee koko Suomea. Sen varassa ovat paitsi kansalaisten päivittäinen liikkuminen, myös yritysten ja kuluttajien tarvitsemat kuljetukset. Silti alan houkuttelevuus ei ole itsestäänselvyys, erityisesti nuorten tai alanvaihtajien silmissä. Vaikka huolinta- ja logistiikka-ala tarjoaa merkityksellisiä ja monipuolisia uramahdollisuuksia, alan viestintä ei ole aina onnistunut tavoittamaan uusia tekijöitä.
Logistiikka ei ole vain tavaran liikuttamista. Se on yhä enemmän tiedonhallintaa, järjestelmien yhteensovittamista, asiakasymmärrystä ja kykyä ennakoida muuttuvia tarpeita.
Huolinta- ja logistiikka-alan yksi vahvuuksista on työtehtävien ja työnkuvan monipuolisuus ja vaihtelevuus. Alalla pääsee näkemään maailman monimutkaisuuden maantieteellisesti, taloudellisesti ja juridisesti. Laajan toimenkuvan ja alaan vaikuttavien muutosten vuoksi huolinta- ja logistiikka-alan toimijoilta edellytetään usein nopeaa mukautumiskykyä sekä jatkuvaa oppimista.
Ala on luonteeltaan myös vahvasti kansainvälinen: kansainväliset kuljetukset vaativat paitsi ammattitaitoa myös eri toimijoiden tiivistä yhteistyötä. Siksi laajat kontakti- ja kuljetusverkostot sekä kotimaassa että ulkomailla ovat huolitsijoille elintärkeitä. Huolinta on kansainvälistä tiimipeliä parhaimmillaan.
Osaaminen murroksessa
Huolinta- ja logistiikka-ala on murrosvaiheessa, kuten moni muukin toimiala teknologisen kehityksen, geopoliittisen epävarmuuden ja osaajapulan keskellä. Uusia teknologioita otetaan käyttöön kiihtyvällä tahdilla, mikä luo painetta myös alan osaamisen kehittämiselle.
Perinteisten huolinta- ja logistiikkataitojen rinnalle on noussut uusia osaamisalueita. Tarvitaan esimerkiksi valmiuksia hyödyntää dataa ja johtaa tiedolla, ymmärrystä vihreän logistiikan ratkaisuista ja vastuullisuudesta, kykyä omaksua digitalisaatiota, tekoälyä ja automaatiota, sekä osaamista asiakaskokemuksen ja palvelumuotoilun saralla.
Samalla kun työnkuvat muuttuvat, koulutus- ja urapolut eivät aina pysy perässä. Suuret ikäluokat eläköityvät, ja osaavan työvoiman saatavuus kiristyy. Tämän vuoksi huolinta- ja logistiikka-alaa palvelevan koulutuksen sisällöt ja oppilaitosten valmiudet joutuvat vastaamaan aiempaa suurempiin haasteisiin tulevina vuosina.
Ratkaisut eivät synny siilossa – yhteistyö on avain
Haasteisiin ei ole tarjolla nopeita tai yksittäisiä ratkaisuja. Tarvitaan tiivistä ja tavoitteellista yhteistyötä yritysten ja koulutussektorin välillä. Työelämäyhteistyötä, sen intensiteettiä, järjestelmällisyyttä ja aktiivisuutta on tarpeen lisätä tulevaisuudessa kaikilla koulutusasteilla.
Huolinta- ja logistiikka-alan yrityksillä on keskeinen rooli tuoda esiin toimialan työelämän tarpeita, osallistua oppilaitosyhteistyöhön ja tukea osaamisen kehittämistä myös omassa organisaatiossaan. Koulutusorganisaatioiden on taas tärkeää varmistaa, että opetussisällöt kehittyvät ajassa ja, että logistiikka-alan monipuolisuus osataan viestiä houkuttelevasti. Tarvitaan jatkuvaan dialogia yritysten ja oppilaitosten välillä.
Yhteistyö eri koulutustasoilla on meille SHLL:ssä tärkeää. Yhteistyön kautta pyrimme siihen, että nuoret ja opiskelijat kokisivat huolinta- ja logistiikka-alan kiinnostavana kohteena opiskella ja lisäksi he tietäisivät, että alalla on paljon erilaisia työtehtäviä, joihin kannattaa hakeutua.
SHLL on ollut esimerkiksi Aalto EE:n kanssa kehittämässä Diploma in Global Logistics -koulutusohjelmaa. Lisäksi SHLL tekee yhteistyötä Nuorten yrittäjyys ja talous NYT:n kanssa Yrityskylä Yläkoulu oppimiskokonaisuudessa, jossa peruskoulun yhdeksäsluokkalaiset pääsevät tutustumaan huolinta- ja logistiikka-alaan.
Palvelualojen työnantajat Palta ja Suomen Huolinta- ja Logistiikkaliitto (SHLL) käynnistivät vuonna 2024 Huolinta- ja logistiikka-alojen koulutuksen palvelukyky -selvityksen jatkotoimena Tulevaisuusvuoropuhelun TYÖ2030-ohjelmantuella. Tulevaisuusvuoropuheluiden lopputuloksena luotiin yhteinen huolinta- ja logistiikka-alan viestintämateriaali, jonka tavoitteena on viestiä alan merkityksestä yhteiskunnalle, tehdä näkyväksi erilaisia urapolkuja ja tukea alan toimijoita yhtenäisen viestin välittämisessä opiskelusta tai työmahdollisuuksista kiinnostuneille. Materiaali on vapaasti yritysten, oppilaitosten ja sopijakumppaneiden käytettävissä ja muokattavissa esimerkiksi alan opintoja harkitsevien, nuorten vanhempien tai työnhakijoiden kanssa keskusteltaessa.
Huolinta- ja logistiikka-alan tulevaisuus ei riipu pelkästään kalustosta, järjestelmistä tai reiteistä, vaan ihmisistä, jotka niitä käyttävät ja kehittävät. Osaajapula ja vetovoimahaasteet eivät ratkea itsestään, mutta panostamalla yhdessä osaamisen kehittämiseen, alan houkuttelevuuteen ja koulutusyhteistyöhön rakennamme kestävän ja kilpailukykyisen tulevaisuuden.
Anna Haakana