Artikkelit

Tehtävänä sujuva, turvallinen ja kestävä liikkuminen

22.05.2024

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom tuottaa monipuolisesti erilaisia huolinta- ja logistiikka-alan yritysten käyttämiä palveluita. Logistisen tehokkuuden edistäminen on Traficomissa tärkeä osa päivittäistä työtä.

Oppilaitosyhteistyö: Keuda tarjoaa ratkaisuja Keski-Uudenmaan logistiikka-alan osaajapulaan

25.04.2024

Kuuma-kunnissa Keski-Uudellamaalla logistiikka-ala on kasvussa ja meneillään on isoja logistiikkakeskushankkeita. Tämän takia osaavalle työvoimalle erityisesti logistiikka-alalla on kovaa tarvetta. Keski-Uudenmaan alueella toimii Keski-Uudenmaan Koulutuskuntayhtymä Keuda, joka on Suomen viidenneksi suurin ammatillisen koulutuksen järjestäjä. Vuonna 2023 Keudassa logistiikan opinoissa aloitti noin 300 opiskelijaa ja valmistuneita oli hieman päälle 200.

Kuljetusalan vihreä siirtymä – haasteet ja ratkaisut matkalla kohti hiilettömyyttä

17.04.2024

Kuljetusalalla vihreä siirtymä on kaikkien huulilla, sillä alan toimijat haluavat kantaa vastuunsa. Myös asiakkaat ja koko yhteiskunta odottavat konkreettisia toimenpiteitä. Paljon kuitenkin tarvitaan vielä kehitystä mm. tekniikan ja polttoaineiden osalta eikä ala voi yksin asiaa ratkaista. Aki Lönnroth vastaa DSV Air & Sea Oy:ssä meriliikenteestä ja on osaltaan perehtynyt vihreään siirtymään.

Kaksijakoisen vuoden 2023 jälkeen kohti tulevaa

03.01.2024

On hyvä pysähtyä vielä hetkeksi katsomaan päättynyttä vuotta ja sitten siirtää sitten katseet vahvasti tulevaisuuteen. Suomen Huolinta- ja Logistiikkaliiton puheenjohtaja Petteri Nurmi näkee vuodessa 2023 sekä suuria onnistumisia että talouden hiipumista. Tulevaan suunnataan toiveikkain mielin, mutta faktat mielessä pitäen.

Yhteistyöllä kohti uutta logistiikan osaamista

07.12.2023

Huolinta- ja logistiikka-alan osaajapulaan ja koulutustarpeisiin on lähdetty vastaamaan täsmäkeinoin. Syksyllä 2023 käynnistyi Suomen Huolinta- ja Logistiikkaliiton sekä Aalto-yliopiston täydennyskoulutuksen yhteinen koulutusohjelma. Se on yksi monista keinoista, joilla tarpeisiin vastataan. Koulutuksen käynnistänyt professori Katri Kauppi Aalto-yliopistosta kertoi meille koulutuksesta.

Vastuullisuuden pitää kummuta yrityksen ja alan sisältä

28.11.2023

Yrityksen vastuullisuuteen sisältyy paljon muutakin kuin ympäristöasiat. CHS Group onkin kiinnittänyt huomiota myös mm. taloudelliseen, sosiaaliseen ja yhteiskunnalliseen vastuuseen. Omistaja Juha Harjulan mukaan vastuullisuuden tulee kummuta alan ja yrityksen aidosta halusta vaikuttaa, päälle liimatut vastuullisuusjulistukset eivät toimi.

Vihreä siirtymä on valtava muutos, ei yksittäinen projekti

19.09.2023

”Vihreä siirtymä on äärimmäisen tärkeä alallemme, joka tuottaa paljon päästöjä.” Näin toteaa PostNord Oy:n toimitusjohtaja Johanna Starck, jonka mukaan yritys pyrkii fossiilittomuuteen jo vuoteen 2030 mennessä.

Tulli panostaa yhteistyöhön

13.06.2023

Suomen Tullin arjessa EU:n Venäjälle ja Valko-Venäjälle määräämät pakotteet ovat näkyneet vahvasti jo reilun vuoden ajan. Samalla Tulli on panostanut asiakasyhteistyöhön ja tuleviin muutoksiin, kuten hiilirajamekanismiin.

Työvoiman saatavuuteen panostettava logistiikka-alalla

06.06.2023

Kilpailu osaavasta työvoimasta tulee kasvamaan Suomessa lähivuosina väestön ikääntyessä ja ikäluokkien pienetessä. Tämä mietityttää Varova Oy:n toimitusjohtaja Mikko Vihantoa, eikä hän ole mietteineen yksin. Vihanto kertoi meille omista ajatuksistaan, kuinka tuleva työvoimapula voitaisiin välttää.

Suomen ulkomaankaupan logistiikka huipputasoa

25.05.2023

Suomi sijoittuu yleensä kaikissa kansainvälisissä logistiikan suorituskyvyn vertailuissa aivan maailman kärkeen. Myös tänä vuonna Suomi on jo menestynyt vertailuissa, kun katsotaan LPI-vertailun tuloksia. Logistinen järjestelmämme on osoittanut kykynsä mukautua uudenlaiseen tilanteeseen.

Logistinen kilpailukyky vaatii panostuksia Suomessa ja EU:ssa

15.12.2022

Toimivat ja monipuoliset logistiikkamarkkinat ovat edellytys Suomen kilpailukyvylle ja kansainväliselle saavutettavuudelle, mutta myös huoltovarmuudelle, sanoo LVM:n kansliapäällikkö Minna Kivimäki.

Toimitus- ja logistiikkaketjut muutoksessa

14.11.2022

Globaalin kaupan sekä toimitus- ja logistiikkaketjujen muutoksesta on puhuttu viimeisten vuosien aikana paljon. Tallinnan teknillisen yliopiston meriliikenteen professori Ulla Tapaninen nostaa esille viisi tekijää, jotka ovat vaikuttanee muutoksiin.

Kuehne+Nagelilla taitojen kehittäminen on mukana kaikessa toiminnassa

26.10.2022

Muutokset ympäröivässä maailmassa vaikuttavat kaikkiin organisaatioihin tavalla tai toisella. Uudistumistarpeet tulevat yhä nopeammalla syklillä ja niin johdolta kuin työntekijöiltä edellytetään muuntautumiskykyä. Kuehne+Nagelilla on sisäisesti tutkinyt työn tulevaisuutta, pidemmän aikavälin trendejä ja sitä, miten yritys voisi muuttaa käytäntöjään niin, että ne soveltuvat tulevaisuuden työelämään.

Arkiset akkukuormat voivat olla arvaamattomia

23.08.2022

Vaikka litiumioniakkuja sisältävät laitteet ovat täysin arkipäivää kaikissa kuljetusmuodoissa, ne ovat riski. DB Schenkerin turvallisuusneuvonantaja Heli Hörkkö lisäisi akkutietoutta ja koulutusta aiheesta koko kuljetusalalle.

Logistiikka-alan kilpailukyky vaatii investointeja, innovointia ja optimointia

30.05.2022

Suomen logistiikka-alaa ahdistavat poikkeuksellisen kovat kustannuspaineet. Alan kilpailukyky on turvattavissa tilannekuvan hyvällä hallinnalla ja uusilla teknologioilla, uskoo DB Schenkerin toimitusjohtaja Petteri Nurmi.

Omaehtoisuus tuo mielekkyyttä vastuullisuuteen

04.05.2022

Laatujärjestelmät, standardisoinnit ja ISO-sertifikaattien metsästys voivat toimia yrityksen vastuullisuuden ajureina, mutta mielekkäimmin yhtiötä sitouttavat itse ideoidut, omaehtoiset ympäristöoivallukset. Näin katsoo Beweshipin toimitusjohtaja Bengt Westerholm.

Taitava kuljettaja luo asiakkaalle hyvän ostokokemuksen

20.04.2022

Verkkokaupan toimitusketjussa kuljettaja on usein asiakkaan ainut fyysinen kontakti. Hän luo asiakkaalle lopullisen tunnekokemuksen verkkokaupassa asioinnista ja vastaa viime kädessä toimituslupauksen pitämisestä. PostNordin Head of Brand Experience Kati Packalén nostaisi kuljettajien statusta.

Käänne SA-TU:n tarinassa laajentaa sen palveluja Eurooppaan

29.03.2022

SA-TU Logistics oli suurin yksityisessä omistuksessa ollut tulli-ilmoitusten tuottaja Suomessa kunnes Euroopan johtava digitaalisen tulli-ilmoittamisen palveluntuottaja Customs Support osti yrityksen joulukuun 2021 alussa.

Ajoneuvologistiikan jättiä rasittavat toimitusketjun haasteet

22.12.2021

Noin puolet Suomeen tulevista uusista autoista kulkee autoliikkeisiin Assistor-Uutteran toimien läpi. Se tarkastaa, varustelee ja varastoi autot sekä huolehtii niiden logistiikasta. Parin viime vuoden aikana toimintaa ovat rasittaneet kansainväliset tuotannon ja toimitusketjujen haasteet.

Polkuja päästötavoitteisiin

16.12.2021

Liikenne- ja viestintäministeriön (LVM) työssä näkyy tavoite pienentää liikenteen päästöjä ja pyrkiä kohti päästötavoitteita. Tällä hetkellä suunta näyttää hyvältä.

Kuljetusten arkkitehdin tärkein piirre on asiantuntemus

09.12.2021

Porista maailmalle ponnistanut Hacklin on harvoja yli sata vuotta toimineita yrityksiä Suomessa ja harvoja perheyrityksiä logistiikka-alalla. Räätälöityjen kuljetusten erikoisosaaja nauttii asiakkaidensa luottamusta asiantuntemuksensa ansiosta.

Kohti pitkäjänteistä ja kestävää liikennepolitiikkaa

07.10.2021

Eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Suna Kymäläinen (sd.) luotsaa valiokuntaa läpi moninaisten teemojen. Syksy näyttää kiireiseltä, mutta toisaalta paljon on myös jo tehty.

Huolinta-, logistiikka- ja tulliala elävät muutosten murroskautta

30.06.2021

Business as usual ei ole enää tunnusomaista huolinnassa, logistiikassa ja tullialalla. Epätietoisuuden ja muutosten aallokkoa on nostattanut muun muassa Brexit, ja aaltoja kasvattaa heinäkuussa voimaan tuleva kaikkien EU:n ulkopuolelta saapuvien lähetysten tullaus- ja arvonlisäverovaade. Pitemmällä aikavälillä haastetta tuo kokonaisen huolitsijapolven eläköityminen.

Älykkäät algoritmit vievät logistisia ketjuja tulevaisuuteen

18.06.2021

Huolinta- ja logistiikka-alan tehokkuus on moninkertaistunut älykkäiden algoritmien ansiosta. Ne optimoivat kuljetuksia ja vievät alaa kohti robotisoituvaa tulevaisuutta.

Yhteistyöllä muutosten yli

03.06.2021

Suomen Tulli menestyy hyvin kansainvälisissä vertailuissa. Onnistumisten takana on pitkäjännitteinen kehittäminen keskiössään hyvä, osaava ja sitoutunut henkilöstö Tullissa sekä rakentava yhteistyö asiakaskunnan kanssa.

Konttijunalla selkeitä päästövähennyksiä – Nurminen Logistics Oyj auttaa asiakkaitaan kohti vähähiilisyystavoitteita

24.05.2021

Aasian konttijuna on kasvava kuljetusmuoto, kertoo Nurminen Logisticsin myyntijohtaja Marjut Linnajärvi. Asiakkaat eivät välttämättä hae enää nopeinta ratkaisua kuljetustapaa valittaessa, vaan päästötavoitteet painavat myös.

Talouden myllerryksessä osaava logistiikka ja huolinta korostuvat

06.05.2021

Kansainvälinen talous ja logistiikka ovat kokeneet järistyksiä viimeisen vuoden aikana, mutta muutosta on helpottamassa ammattitaitoinen huolinta.

Hiilineutraalius vaatii hallittuja investointiohjelmia

06.10.2020

Suomen suurimman satamaoperaattorin Stevecon tavoitteena on edetä kohti hiilineutraaliutta hallittujen investointiohjelmien kautta. Alan pitkäikäinen konekanta ja satamaoperoinnin mittakaavaan soveltuvan uuden tekniikan hidas käyttöönotto tekevät tavoitteesta haasteellisen.

Luotettava logistiikkakumppani varmistaa verkkokaupan menestyksen

25.06.2020

Suomalaisten tuotteiden tilaaminen verkkokaupasta ulkomaille on parin viime vuoden aikana kasvanut huomattavasti, kertoo DHL Expressin huolintapäällikkö Erno Parjanne. Yritys on saanut todistaa suomalaisen verkkokaupan menestystarinaa ja olla osa sitä, sillä luotettavat ja nopeat toimitukset ovat verkkokaupan onnistumisen ehto.

Aina turvallisuus edellä

15.06.2020

Suo­mes­sa liik­kuu päi­vit­täin maal­la, me­rel­lä ja il­mas­sa kul­je­tuk­sia, jot­ka vaa­ti­vat eri­tyis­tä huo­leh­ti­mis­ta vaa­ral­li­sek­si ai­neek­si luo­ki­tel­lun si­säl­tön­sä vuok­si. Vaa­ral­lis­ten ai­nei­den kul­je­tuk­set (VAK) pal­ve­le­vat se­kä ku­lut­ta­jia et­tä teol­li­suut­ta. Näis­sä kul­je­tuk­sis­sa liik­kuu kaik­kea sei­nä­maa­leis­ta lii­ken­teen polt­toai­nei­siin ja rik­ka­ruo­hon­tor­jun­ta-ai­neis­ta rä­jäh­tei­siin. Ko­ro­na-ai­kana nä­kyy myös VA-kul­je­tuk­sis­sa, sil­lä kä­si­de­siä kul­je­te­taan nyt ta­val­lis­ta enem­män.

Mielikuva huolinta- ja logistiikka-alasta kaipaa kirkastamista

06.05.2020

Perheyritys Varova on toistaiseksi löytänyt hyvin työvoimaa, mutta osaavien tekijöiden saatavuus myös tulevaisuudessa on alan yhteinen haaste. Henkilöstöjohtaja Camilla Karhusen mukaan mielikuva alasta vaatii kirkastamista.

Logistiikan digitalisointi hyödyttää sekä yrityksiä että ympäristöä

27.02.2020

Digitaalisuus on kuljetus- ja huolinta-alan tärkein kehityshanke, jonka merkitys korostuu verkostojen laajentuessa ja ympäristötietoisuuden lisääntyessä.

Huolinta- ja logistiikka-ala auttaa asiakkaitaan ilmastotavoitteisiin pääsemisessä

11.12.2019

Kuehne + Nagelin globaalit ratkaisut mahdollistavat kuljetusten hallinnan myös ympäristönäkökulmasta.